Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 24.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Løssnøskred kan løses ut i solvendte. Det er usikkerhet tilknyttet utbredelse av et svakt lag med kantkorn som kan forsinke stabilisering av fokksnøen.

Skredfarevurdering

Perioder med sol utover dagen vil løse ut våte skred i solvendte, bratte fjellsider. Fare for slike skred vil følge solinnstrålingen.

I helgen var det bygevær med snø. Dette har dannet myke fokksnøflak i fjellet. Normalt vil nysnøen ha stabilisert seg mange steder, men det tas et forbehold: det kan ha utviklet seg et lag med kantkorn i overgangen mellom ny og gammel snø. Utbredelse av et slikt lag er usikker. Der dette er til stede under fokksnøen, vil stabiliseringen ta lengre tid og det vil være lettere å løse ut skred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 23. april 2023

Bygevær fra nordvest har gitt nysnø i overflaten i løpet av helga. Bygeværet har gitt varierende nysnømengder i regionen. Tidligere i uka var det mildvær og regn over flere dager, også høyt til fjells.

Nysnø fra helgen la seg på en varm snøoverflate som kan ha ført til utvikling av kantkorn mellom ny og gammel snø. Perioder med klarvær, særlig om natten, kan har forsterket prosessen. Men det er foreløpig ikke gjort observasjoner på at det er et tydelig skredproblem.

I høyden kan kantkornlag fra tidligere i vinter være intakt. Disse er generelt vanskelige å påvirke. Før den ny snøfallet i overflaten var det gamle snødekket isotermt opp til ca. 700 moh. Gammel lagdeling opp til denne høyden er derfor trolig avrundet og smelteomvandlet i lavere høyder.

Søndag morgen ble det målt ca. 8 cm nysnø siste 24 timer ved Bones, mens i Tamok og Bardufoss ble det målt ca. 4 cm.

Det er store skavler i regionen, særlig øst og nordøstlige himmelretninger.

Fjellvær

Søndag 23. april 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til stille/svak vind fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 24. april 2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra vest. -20 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS